Ayrık Otu Kökü ile Mücadele Taktikleri

Ayrık Otu Kökü ile Mücadele Taktikleri

Ayrık kökü, çok çabuk çoğalabilen ve hemen hemen her iklim ve toprak tipinde yetişebilen bir bitki olduğu için bahçelerde, tarlalarda kolaylıkla çoğalır. Bazı çiftçiler tarafından bazı yörelerde ayrık kökü olarak da isimlendirilir. Mekke ayrığı ve domuz ayrığı gibi çeşitleri vardır. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişebilme özelliğine sahiptir. Buğdaygiller ailesinden olan bir bitkidir. Ayrık otunun yabancı ot olarak çıkması ve büyümesiyle asıl yetiştirilmek istenen bitkilerin yetiştirilmesi zorlaşır. Ayrık otları çoğalarak diğer bitkilerin büyümesini engeller. Bu yüzden çiftçiler bahçe ve tarlalarında yetişmesini istemezler.
Ayrık Otu ile Mücadele Yöntemleri

Ayrık Otu ile MücadeleAyrık otu ile mücadele çok zordur. En kesin mücadele yöntemi bu otların elle sökülüp atılmasıdır. Kökünden tam anlamıyla sökülmeyip kökü bırakılarak yaprak kısımları koparılıp atılan otlar kısa zamanda tekrar çoğalabilir. Bu sebeple ayrık otu kökünden sökülüp uzaklaştırılmalıdır. Ayrık otunun ilaçlı mücadelesi tam olarak yapılmadığından genellikle elle söküm işlemi gerçekleştirilir.

Bahçelerimiz özel olarak çim bitkileri ekilerek güzel bir görünüm elde edilmeye çalışılır. Fakat bu otların çimlerin arasında çıkması ve çoğalması hiç kimsenin hoşuna gitmez. Ayrık otlarının çıkmasının engellenmesi için çimler mümkün olduğunca sık ekilmelidir. Ayrık otları için boş alan bulunmamalıdır. Çimlerin sık ekilmesi ayrık otu ile mücadele için bir yöntem olabilir. Ayrıca çimlerin biçme zamanı geldiğinde çimler çok derinden kısa biçilmemelidir. Çimler için kullanılacak ilaçlar da ayrık kökünün çıkışını hızlandırabilir. Çimler için kullanılan ilaçlar konusunda da dikkatli olunmalıdır.

Aslında sağlık açısından birçok faydası olan bu şifalı bitki bir açıdan da bitki yetiştiriciliğinde sorunlara yol açmaktadır. Tabii tarım ilaçları sayesinde de yabancı otlardan ve istenmeyen bitkilerden kurtulmak mümkündür.
Ayrık Otunun Çıkışını Engellemek

Tarlalar ve bahçeler için ise sık sürüm yapmak ayrık otu ile mücadele yöntemi olarak kullanılabileceği gibi, tarlanız ya da bahçeniz boşken çeşitli herbisitler kullanmanız da bu otların çıkışını engelleyecektir. Ayrık boş tarlanızı ilaçladıktan sonra bitki yetiştirmeniz çıkışının engellenmesi açısında büyük yararınıza olacaktır. Buradan da anlaşılabileceği gibi bu otlar çıkmadan mücadele edilmelidir. Ayrık kökü çıktıktan sonra elle koparak ayrık otlarını uzaklaştırmak daha doğrudur.
Top