Erik Ağacı Hastalıkları

Erik Ağacı Hastalıkları

Erik ağaçlarında meydana gelen farklı hastalıklar söz konusudur. Özellikle meyvelerde soruna yol açan hastalıklardan iki tanesi farklı bölgelerde sıkça rastlananlar arasında yer alıyor. İşte bu iki erik ağacı hastalığı hakkında daha detaylı bilgi:

Erik İç Kurdu (Cydia Funebrana):

Bu hastalık daha çok Ege, Marmara, Karadeniz, Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yaygın olarak erik, kayısı, akdiken ve kiraz ağaçlarında zarara sebep olmaktadır. Meyveye zarar verecek olan larva meyveye sap dibinden yanlardan ve iki meyvenin birbirine değdiği yerden girer. Mayısın ilk haftasından itibaren kelebekler çıkarak meyveye zarar vermeye haziran ayının sonuna kadar devam ederler. Mekanik mücadele olarak kurtlu meyveler toplanarak toprakta açılan derin çukurlara gömülmelidirler. Kimyasal mücadelede etkili maddesi Phosalone, Azinphos Methyl veya Carbaryl olan ilaçlardan 100 lt suya 200 g kullanılır.

Erik Testereli Arısı (Hoplocampa flava L.):

Bu hastalığa sebep olan larva ise meyveyi bezelye veya fındık büyüklüğüne sahip olduğu çağla döneminde delerek, meyvenin dökülmesine sebep olur. Meyvenin çekirdek evini yer. Orta Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde bazı iller, Güney Doğu Anadolu bölgesinde Hatay, Diyarbakır ve Gaziantep, Karadeniz bölgesinde Amasya, Samsun ve Tokat, Doğu Anadolu bölgesinde Elazığ ve Malatya illerinde zarara sebep olur. Kültürel mücadele için testereli arı görülen bahçelerde kışın toprak işlemesi yapmak suretiyle zarar azaltılabilir.tibben.net Kimyasal mücadelede tam çiçeklenme döneminde veya çiçek taç yaprakları dökülürken Parathion Methyl, Endosülfan, Phosalone veya Azinphos-Methyl gibi etkili madde içeren ilaçlardan birinden 200 ml si 100 ml suda çözdürülerek kullanılır.
Top