Ceviz Fidanında Gübreleme Nasıl Yapılır?

Ceviz Fidanında Gübreleme Nasıl Yapılır?

Cevizde Fenolojik Özellikler ve Ceviz çeşidi öncelikli olarak dikkate alınarak verimli ve üstün nitelikli bir meyve oluşumu için Temel besin maddeleri N, P, K ihtiyacı yeterli olmalı ; bunun yanı sıra Çinko, Demir, Mangan, Bor ve Bakır gibi iz elementlere de ihtiyaç duymaktadır.

CEVİZ bitkisinde ilkbaharda kökler çalışmaya başlamadan önce gövde ve gözlerde birikmiş olan azot, fosfor ve çinko gözlerin uyanmasını teşvik ederek sürgün faaliyetlerini başlatır. Bu nedenle hasattan sonra en az 1 defa yaprak gübrelemesi yapılması avantaj sağlayacaktır.

Azot Ceviz ağacının vejetatif gelişimi ve verimliliği üzerine doğrudan etkilidir. Ceviz Topraktan almış olduğu azotun yaklaşık %75 ini yeşil kabuk, sert kabuk ve iç ceviz oluşturma için kullanır Geriye kalan miktarı ise kök gelişimi , sürgün gelişimi ve çiçeklenme için kullanır. Mayıs -Haziran döneminde meyve belirginleşip iriliğinin arttığı ara mutlaka azotlu gübre takviyesi yapılmalıdır. Bu dönemde su isteği de fazla olduğundan gübreleme sulama ile birlikte yapılır.

Fosfor eksikliğinde kök gelişimi kısıtlanır, kuraklığa hassasiyet artar, ceviz yaprakları normalden küçük gelişir ve sürgünler kısa kalır.Fosfor Ceviz bitkisinde Kök , gövde ve çiçeklenme faaliyetlerini düzenler.

Potasyum Cevizin Azottan sonra en fazla ihtiyacı olan bitki besinidir. Cevizin iri ve dolgun olmasını sağlar. Protein ve Yağ oranlarında olumlu etkileri vardır. Bitkide kuru madde birikiminin yoğun olduğu Haziran sonu- Temmuz başı döneminde potasyum takviyesi yapılması verimi önemli ölçüde artırır.
Top